fredag 5. april 2019

Jordmor kjønnsnøytralt

Jordmor kjønnsnøytralt

Sykepleierforbundet og Jordmorforbundet NSF argumenterer for jordmor -tittelen med en feilaktig forståelse av ordets opprinnelse, skriver . Men det er lettere å bytte ut helsesøster enn jordmor. Men kommer det et framlegg om et kjønnsnøytralt ord for jordmor , vil vi støtte det også, . Jordmødrene mener derimot at deres yrkestittel er kjønnsnøytral. NSF mener imidlertid at jordmor er en kjønnsnøytral tittel. Iallfall mener både Jordmorforeningen og Jordmorforbundet at jordmor er kjønnsnøytralt.


Jordmor kjønnsnøytralt

Det er nokså oppsiktsvekkende, for kjønnsnøytralt kan . Man har lenge prøvd å finne like kjønnsnøytrale stillingsbetegnelser for jordmor og helsesøster, for det er et mål å trekke menn til disse yrkene. Ei jordmor er ein offentleg godkjend fødselshjelpar, og yrkestittelen kan. Venstre vil ha nye kjønnsnøytrale navn på yrkene helsesøster og jordmor. Målet er å øke rekrutteringen av menn til yrkene.


Ap i Moss vil si farvel til rådmann og jordmor. Nå er det kjønnsnøytrale titler som gjelder. Ikke konstruer en ny kjønnsnøytral form om den ikke finnes på norsk, vurder heller om. For eksempel brukes rådmann og jordmor som kjønnsnøytrale former. Jordmor er en kjønnsnøytral tittel ved at det betyr den som løfter barnet fra jord til mor.


Jordmor kjønnsnøytralt

I tillegg har jordmødre dobbelt autorisasjon både som . Styreformann, er det greit eller burde det vært noe kjønnsnøytralt som f. Jordmor er et kjønnsnøytralt stillingsbeskrivelse, og brukes om den som tar imot . Kjønnsnøytralt : Kommunedirektør Verner Larsen. Den norske jordmorforening mener at jordmor skal bestå som profesjonstittel. Vil ikke folk kjøpe kjønnsnøytralt lengre? Syns det var så mye fint kjønnsnøytralt hos dere før (5-år siden f.eks). Mye fint ennå, men syns mye . Helsesøstrene vurderer om de skal velge en mer kjønnsnøytral tittel.


Rådmann, lensmann, helsesøster og jordmor er blant yrkestitlene som likestillingsombudet vil ha endret til kjønnsnøytrale titler. At tittelen skulle være kjønnsnøytral var viktig også for kommunelovutvalget,. Men fylkesmannen består, og det er fortsatt en jordmor som hjelper til ved fødsler.


Jordmor kjønnsnøytralt

Venstre har foreslått at titlene jordmor og helsesøster byttes ut med en kjønnsnøytral beskrivelse. Det vil blant annet gjøre det mer attraktivt for . Sykepleieryrket, og spesialiseringene, som helsesøster og jordmor , har. Og nei, jordmor er ikke kjønnsnøytralt.


Og forresten er ombudsmann en like gammel tittel, uten at det bør være et argument i det hele tatt. Rektor orienterte dessuten styret om at navnevalget, jordmorfag, allerede er diskutert grundig med hensyn til å få det kjønnsnøytralt , men at .

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg