mandag 12. november 2018

Jernmangel

Rundt prosent av kvinner i fruktbar alder lider av jernmangel. Her får du en oversikt over symptomer på jernmangel og tips videre. Jernmangel er den vanligste årsaken til anemi (lav blodprosent).


Da er jernlagrene tomme, og man får en mangel på proteinet hemoglobin i blodet. Lurer du på om du har jernmangel ? Lær om vanlige symptomer, behandling og hva som er konsekvensene jernmangel her.

Men anemi kan også oppstå av . Kroppen har evne til å opprettholde en konstant jernmengde i blodet. Dersom inntaket av jern reduseres , . Har kroppen for lite jern, kan du få jernmangelanemi. Da kan du bli sliten og andpusten. Jerntabletter kan gjøre at du føler deg bedre etter kort tid.


Man er utsatt for jernmangel om man er småspist eller spiser jernfattig kost. Generelt har kvinner større behov for jern enn menn på grunn av .

Anemi grunnet jernmangel er vanlig og skyldes mangel på jern. Uten nok jern kan kroppen ikke produsere nok hemoglobin, proteinet som lar . Originalartikkel - Lavt inntak av jern er en vanlig årsak til små jernlagre og jernmangel (1). Mangler man et eller flere av disse stoffene, vil produksjonen av røde blodlegemer etterhvert bli berørt, og vi vil utvikle symptomer på blodmangel.


Ifølge Apotek så kan én av fem kvinner i fertil alder ha jernmangel - den vanligste årsaken til lav blodprosent, ifølge Norsk Helseinformatikk. Ved jernmangel tømmes først kroppens jernlagre. Hvis tilstanden ikke behandles kan den utvikle seg videre slik at produksjonen av røde blodceller blir lavere . Kvinner og barn er mer utsatt for jernmangel enn menn. De spiser mindre samtidig som behovet er større. Ungdom i vekst har ofte jernmangel , og unge, . En av syv norske kvinner i fruktbar alder har jernmangel.


Like utbredt er slik mangel blant barn i alderen et til to år. For kvinner som har jernmangel er dette en fordel. Kvinner som sliter med premenstruelt syndrom eller smertefulle menstruasjoner eller anfall med migrene. Lav se-ferritin uten fall i hemoglobin er tegn på jernmangel , ikke anemi.


Kvinnelige idrettsutøvere er mer utsatt for jernmangel enn menn på grunn av økt tap gjennom menstruasjon. Klikk her for å laste ned dette faktaarket. Føler du deg ofte sliten, trøtt og slapp?

Blek hud og slapphet er blant symptomene på jernmangel. Les mer om symptomer og risikogrupper for . Anemi og jernmangel påvises hyppig ved hjertesvikt. Både anemi og jernmangel er relatert til hjertesvikt per se, til alvorlighetsgraden av . Informasjon om jernmangel - hva skjer i kroppen når du lider av jernmangel og hvordan oppstår mangelen? Her er ekspertenes råd til hvordan du kan forebygge jernmangelanemi og hva slags matvarer som er gode kilder til jern.


De første tegnene på jernmangel er gjerne at man blir litt blek rundt munnen og at man blir trøtt. Det er imidlertid ofte slik at jernmangelen . Denne tilstanden skyldes ofte .

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg